Bij jezelf beginnen is op de werkvloer winnen

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen het antwoord op de (op het oog) simpele vraag ‘waarom heb jij voor jouw baan gekozen’ niet direct weten. Ze weten prima te noemen wát ze doen: namelijk hun functie en werkzaamheden. Ze weten te vertellen hoé ze het doen: ze krijgen hun werk af en leveren kwaliteit. Maar de diepere ‘waarom’ blijft vaak uit.

En dat terwijl die ‘waarom’ een mens nou juist geloofwaardig maakt en doet uitblinken in een vak! Denk maar eens aan de beroemde Golden Circle van Simon Sinek. Met dat model laat hij zien dat sommige leiders (of organisaties) die werken vanuit een bepaalde overtuiging of reden succesvoller zijn. Want zij geloven in het ‘Inside Out’ principe. Ze weten waarom ze iets doen en gebruiken dat als onderliggende gedachte voor alles wát ze doen.

Hoe kun jij vanuit het ‘Inside Out’ principe naar jezelf kijken en achter jouw drijfveren op carrièregebied komen? Ik geef je vier tips en trucs!

1. Kijk verder dan de functie
Verdiep je in een organisatie en vind jouw feeling met de branche en het product of de dienst. Krijg je weinig energie van verzekeringen, theater of pretparken? Zoek dan verder. Zeker binnen een marketing-, recruitment- of salesfunctie moet jij passie voor het product of de dienst uitstralen. En wanneer je hier niet van overtuigd bent, zit dit jouw plezier op de werkvloer in de weg.

2. Werk vanuit talent
Vraag aan collega’s, vrienden, familie of oud-studiegenoten waar jij in uitblinkt. En vraag vooral waarom zij dat vinden. Leg hier de focus op bij het updaten van jouw CV, een sollicitatie- of functioneringsgesprek. Wanneer jij jouw talenten kunt onderbouwen met diverse voorbeelden, weet jouw gesprekspartner meteen wat jij te bieden hebt.

3. Val op met jouw gebreken
Het klinkt wat tegenstrijdig vergeleken met het vorige punt, maar laat je niet afschrikken door punten die jou niet goed liggen. Bijvoorbeeld bij het reageren op een vacature. Denk niet in het onmogelijke, maar los jouw gebreken creatief op. Heb jij niet de vereiste werkervaring? Leg je nadruk op jouw frisse, jonge blik. Heb jij niet de gevraagde opleiding afgerond? Vertel dan waarom jouw kennis van toegevoegde waarde is. Solliciteer dus wanneer een functie jou aanspreekt en schrik niet te snel af.

4. Test en gesprek
Bij YoungCapacity sales staat het ‘Inside Out’ principe áltijd centraal. Wij kijken naar jou als persoon en waar jouw krachten liggen. Vervolgens koppelen we jou aan een opdrachtgever die op alle fronten met jou matcht. Zo ga jij vooruit! Wij bieden je een test aan en doorlopen met jou een uitgebreide gesprekscyclus. Zo geven wij jou inzicht in jouw eigen talenten en helpen wij jou met het ontdekken waar jouw passie ligt. Want wanneer jij overtuigd bent waarom jij ergens wilt werken en waarom jij goed bent in wat je doet, onderscheid jij je van de rest.

Bart Faken – Directeur YoungCapacity sales

One reply on “Bij jezelf beginnen is op de werkvloer winnen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *